Translate

Friday, March 9, 2018

Manifesto Pakatan dicemari dengan sensasi   


Salleh Said Keruak

Manifesto 138 muka surat Pakatan Harapan membuat banyak janji seperti memberi lebih banyak wang kepada rakyat. Tetapi bagaimana mereka merancang untuk menggantikan pendapatan yang hilang? Mereka juga berjanji untuk memberi negeri-negeri bersamaan 20% royalti minyak. Adakah ini bermakna geran dan belanjawan pembangunan sekarang akan dikurangkan atau adakah berlaku tambahan bebanan kepada geran dan belanjawan pembangunan? Bagaimanakah negara mampu semua itu dan dari manakah wang itu akan datang? Soalan itu tidak pernah dijelaskan. Kita perlu membuat janji-janji yang boleh disampaikan, bukan sekadar janji yang dapat membantu memenangi pilihan raya.

Dalam manifesto yang sama, Pakatan Harapan bercakap tentang memulihkan kedaulatan atau kedaulatan undang-undang. Ia adalah perkara yang sama seperti yang dikatakan pembangkang pada tahun 1988, dan kemudian pada tahun 1998, ketika Tun Dr Mahathir Mohamad dituduh mengamalkan pemerintahan melalui undang-undang berbanding pemerintahan mengikut perundangan. Hari ini, Pakatan Harapan berkata perkara yang sama sekali lagi dan telah memilih Tun Dr Mahathir untuk memimpin 'perubahan'. Apa logik ini?

Pakatan Harapan juga mengatakan kedaulatan negara telah digadai. Apa yang mereka maksudkan sebenarnya? Adakah mereka mengatakan Malaysia bukan lagi sebuah negara yang merdeka? Ini sekali lagi perkara yang mudah sengaja dibesar-besarkan dan disensasikam. Malaysia masih sebuah negara yang merdeka dan kedaulatannya masih utuh.

Kita perlu realistik. Hakikatnya adalah manifesto Pakatan Ini hanya besar dalam kata-kata tetapi kecil dari segi kandungannya. Dengan mengurangkan pendapatan dan meningkatkan perbelanjaan, Pakatan tidak akan menyampaikan kesemua janji-janji mereka dan masih membangun Malaysia.

Kita mesti membina negara kita berdasarkan rancangan-rancangan yang terbukti, bukannya melalui janji-janji yang dikitar semula.

No comments: