Translate

Wednesday, March 28, 2018

Memahami apa yang menjadi berita palsu


Salleh Said Keruak

Mereka yang menentang undang-undang anti berita tidak benar yang baru dengan mengatakan bahawa undang-undang ini bertujuan untuk melenyapkan perdebatan mengenai 1MDB. Tetapi ini tidak benar. Tidak ada apa-apa yang menghalang sesiapa daripada membahaskan atau bercakap mengenai 1MDB. Isu ini adalah apabila seseorang mula menyebarkan 'berita' dan 'fakta' yang palsu. Sebagai contoh, kita terus mendengar 'berita' bahawa RM42 bilion wang 1MDB telah 'hilang' begitu sahaja. Ini secara rasmi telah dijelaskan dan terbukti palsu. Isu yang lebih besar di sini ialah untuk menangani penyebaran 'berita' dan 'fakta' palsu yang tidak bertanggungjawab, yang terpakai kepada banyak situasi lain dalam kehidupan kita.

Apabila pembohongan diulang terlalu banyak, orang boleh percaya ia benar. Ini adalah penyakit berita palsu yang menjejaskan dunia secara global, bukan hanya Malaysia. Kebenarannya tidak subjektif. Ia perlu tepat dan disokong dengan bukti yang disahkan benar. Jika tidak, ia akan menjadi tuntutan dan tuduhan semata-mata, dengan tiada bukti. Setiap orang harus memahami konsep ini, supaya mereka tidak mudah disesatkan oleh 'berita palsu'.

Dalam undang-undang, beban bukti selalunya adalah pada mereka  yang membuat dakwaan atau tuduhan. Tertuduh tidak bersalah, sehingga terbukti bersalah. Oleh itu, adalah mengejutkan bahawa sesetengah rakyat Malaysia tidak mempedulikan peraturan yang sangat asas ini. Sekiranya anda menuduh sesuatu, maka anda perlu membuktikannya benar. Anda perlu menunjukkan keterangan anda, yang perlu disahkan untuk kebenaran dan ketulenan.

No comments: