Translate

Wednesday, May 16, 2018

Ramadan dan pembinaan negara  


Salleh Said Keruak

Selain aspek-aspek keagamaan pada bulan Ramadan, kewajiban berpuasa selama sebulan bagi umat Islam membawa aspek-aspek positif tertentu dalam pembinaan negara. Berpuasa pada bulan Ramadan dilakukan secara komunal di mana keluarga dan rakan-rakan berkumpul untuk berpuasa. Jarang  'berbuka dalam perjalanan' seperti mereka yang sibuk sehingga tidak mempunyai masa untuk duduk dan berbuka puasa bersama-sama.

Berbuka puasa mengingatkan kita kepada keluarga tentang kenikmatan berbuka puasa bersama-sama dengan orang yang tersayang.  Kawan dan rakan sekerja, sama ada yang Islam atau sebaliknya, bersosial dan mengukuhkan hubungan. Ini tidak berlaku sekiranya tidak kerana puasa. Tidak ada cara yang lebih baik untuk menjaga hubungan yang kukuh daripada duduk bersama untuk menikmati hidangan dan keseronokan ditemani antara satu sama lain.

Malaysia adalah sebuah negara majmuk dan apabila semua etnik dan berlainan agama dapat bergaul dan bersosial, walaupun dalam tradisi agama, maka kita dapat diyakini hubungan dan kestabilan antara etnik adalah kuat. Ramadan memberikan peluang kepada rakyat Malaysia membuktikan mereka adalah rakyat Malaysia, bukan sahaja apabila dapat berkumpul di meja makan kerana makanan, tetapi juga sebagai faktor penyatuan.

Selamat berpuasa.

No comments: